Het belang van vitamine D

Gepubliceerd op 16 augustus 2023 om 19:56

Nu de zomer op z’n eind loopt en per september de R weer in de maand zit, is het tijd om onze voorraad supplementen aan te vullen, zodat we ook tijdens de herfst- en wintermaanden voldoende vitamines binnen kunnen krijgen.

 

Dit blog gaat over vitamine D, één van de vetoplosbare vitamines. Iedereen heeft er inmiddels van gehoord, en menigeen ziet het belang er van in voor zijn/haar gezondheid. De laatste jaren is het flink in de belangstelling gekomen en er hebben artikelen over in de krant en in tijdschriften gestaan. Maar wat is van belang om te onthouden en iets mee te doen?

 

Waar is vitamine D eigenlijk goed voor?
Een voldoende hoge vitamine D-spiegel in het bloed zorgt voor gezonde, sterke botten en tanden. Het bevordert de schildklierfunctie en versterkt het immuunsysteem. Het zorgt ook voor een goed calcium- en fosforgehalte in het bloed.

 

De grootste bron van vitamine D is de ZON

Onder invloed van de UV-straling (met name de UV-B) maken onze huidcellen vitamine D uit het aanwezige cholesterol.
Tijdens de maanden juni, juli en augustus is de zon krachtig genoeg om onze huid vitamine D te laten produceren. Dan is het raadzaam om dagelijks 15 a 20 minuten in de zon te zijn met blote armen/benen en hoofd (... natuurlijk ALS de zon schijnt šŸ˜Š ).
Zorg ervoor dat je niet verbrand, want dát is ongezond. Na die 15 a 20 minuten kun je de schaduw opzoeken, luchtige kleding aantrekken, een pet of hoed opzetten etc. Als je de hele dag in de zon bent, bijvoorbeeld bij een ‘stranddag’, dan is het verstandig om in te smeren met zonnebrandolie die geen parabenen of andere synthetische ingrediënten bevat.

 

Daarnaast vinden we ook vitamine D in voedsel

In eigeel, olie van kabeljauwlever, (varkens)leverworst, vette vis (zoals haring, tonijn, sardines, makreel), echte roomboter, met vitamine D verrijkte melk en andere met vitamine D verrijkte levensmiddelen.
Vitamine D3 is het best biologisch opneembaar en is van dierlijke oorsprong. Er is ook een plantaardige variant: Vitamine D2. Dit vind je in paddestoelen, eetbare planten, gist.
Bron: Boek: Feiten over vetten, Mary G. Enig, Ph.’d.

 

Hoe constateer je een tekort aan vitamine D?
Bij ernstig tekort kun je klachten krijgen als: misvorming van de botten (met name bij kinderen), slecht tandglazuur, fibromyalgie, osteoporose, spierzwakte, (chronische) vermoeidheid of pijn, verminderde weerstand voor infecties.
Een tekort aan vitamine D kan ontstaan doordat je bijna geen zon op je huid krijgt, bij een vetvrij dieet of een stoornis in de vetresorptie door de darmen.
Als je twijfelt aan de hoeveelheid vitamine D in je bloed omdat je bijvoorbeeld kampt met bovenstaande klachten, kun je dit via de huisarts laten bepalen. Orthomoleculair gezien is de optimale hoeveelheid 80 – 150 nmol/L. Boven de 350 nmlol/L wordt als toxisch gezien.

 

Kun je een te hoge vitamine D-spiegel hebben?
Ja, dat is mogelijk. Dit wordt meestal veroorzaakt door een te hoge suppletie in combinatie met bijvoorbeeld plastabletten als Thiazide derivaten. Ook bij bepaalde aandoeningen is het raadzaam om niet te hoog te suppleren.

 

De positieve interactie of synergie tussen vitamine D3 en vitamine K2
Deze twee vitamines (beiden vetoplosbaar) werken samen. Het is belangrijk om ze samen in te nemen, zeker bij een hogere dosering van vitamine D3. Vitamine K2 zorgt ervoor dat vitamine D3, samen met calcium, goed opgenomen wordt in de botten, én dat er geen kalkneerslag in de vaten plaatsvindt. Vitamine K2 heeft een preventieve werking op vaatlijden/aderverkalking en zorgt voor een gezonde calciumstofwisseling.
Bron: Orthokennis.nl https://www.orthokennis.nl/artikelen/vitamine-d-en-k2

 

We vinden vitamine K2 ook in voedsel

Natto (gefermenteerde sojabonen), eieren, gefermenteerde zuivelproducten als kaas en yoghurt, visleverolie, gefermenteerde groenten (zuurkool).

 

Welke hoeveelheid aan suppletie is aangeraden?
Omdat we niet voldoende vitamine D3 en K2 uit ons voedsel kunnen halen, is het aangeraden om bij te suppleren. Orthomoleculair gezien is de ADH van vitamine K2 80-100 mcg/dag. Als je antistollingsmedicatie gebruikt, is overleg met de huisarts aangeraden.
De orthomoleculaire ADH van vitamine D3 is 25–75 mcg/dag = 1000-3000 IE, waarbij in de zomer maanden 25 mcg/dag voldoende is en in de wintermaanden minimaal 75 cmg/dag is aangeraden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.